Tajna ukusnog roštilja

Roštilj je zapravo moderna i kontrolirana verzija najstarije tehnike pripreme hrane – pečenja iznad otvorene vatre.

Dugotrajna tradicija roštiljanja prelazi u kultno štovanje, a sve to je počelo kada je jednom našem predaku iz špiljle ispao komad mesa na otvorenu vatru, te tako postavio temelje za roštilj kao načina pripreme koje ne poznaju granice, a u svuda u svijetu je simbol dobrog društva uz fini zalogaj.

Mnogobrojne su prednosti roštilja po zdravlje:

od same pripreme, jer se ne dodaju dodatne količine ulja kao kod prženja u dubokom ulju ili pohanja, pa sve do činjenice da uz roštiljanje ruku uz ruku ide boravak u prirodi.

Postoji mnogo prednosti po zdravlje kod pripreme hrane na roštilju: Nisu ptrebne velike količine ulja i masnoća kao  kod prženja u dubokom ulji ili pohanja, pa sve do činjenice da višak masnoće iz namirnica prođe kroz otvore roštilja. S druge strane, na stolu se najčešće nalazi hrana bogata mastima i soli koja ne čini dobro niti kardiovaskularnom sustavu, niti liniji. Umjesto soli hranu začinite biljnim začinima. Dobra vijest da je uz malo opreza moguće podjednako uživati u obroku, a rizik za zdravlje značajno umanjiti.

Iz tog razloga, uvijek odabirite mršavo meso sa što manje masnoća. Izbjegavajte iznutrice jer su bogate kolesterolom. Isto tako, suhomesnate proizvode poput slanine i kobasica konzumirajte tek povremeno.  Piletinu pecite sa kožicom, ali je odstranite pri konzumaciji. Također, pri konzumaciji obavezno odstranite i vidljive masnoće s mesa.

Tajna je u kombinaciji marinade, temperature pečenja i samom trajanju pečenja!

Kod pripreme hrane na roštilju svakako izbjegnite izlaganje direktnom plamenu i previsokim temperaturama (optimum je od 100⁰C do 120⁰C) , koristite rešetke s kanalicama za odvod suvišnog ulja (jer ćete time izbjeći kapanje direktno na izvor topline), hranu ne pecite predugo jer ćete izgubiti aromu i teksturu te može doći do zagaranja. Zagorene dijelove hrane pokušajte izbjeći prilikom konzumacije. Ukoliko je moguće kod roštiljanja koristite meso i ribu s manjim udjelima masnoće i svakako koristite marinade jer one daju mesu mekoću i obogaćuju njegovu izvornu aromu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *